Skip to content

Cara Buat Laporan Gangguan Seksual Di Tempat Kerja

 • Info

Gangguan seksual merupakan tindakan tidak bermoral yang dilakukan seseorang terhadap orang lain, yang kerap berlaku di tempat kerja. Biasanya, tindakan ini dilakukan oleh individu yang memiliki kuasa lebih tinggi dan sering mengalami masalah psikologi serta kehidupan yang tidak stabil, termasuk dalam keluarga dan hubungan.

Mangsa gangguan seksual boleh mengalami trauma, fobia, dan ketakutan, serta mengganggu rutin harian mereka secara serius. Selain tempat kerja, gangguan seksual juga berlaku di institut pengajian tinggi, sekolah, dan tempat umum.

Di tempat kerja, gangguan seksual mencipta suasana kerja yang tidak menyenangkan, menakutkan, dan memberi kesan negatif yang mengganggu hubungan kerja yang harmoni.

Jenis Gangguan Seksual

 1. Lisan: penggunaan bahasa lucah melalui perbualan, bercerita, berjenaka, membuatbunyi-bunyian, memberi kritikan, komen, pujian atau mengajukan soalan secara seksual ke atas penampilan, pakaian, tingkah laku, tubuh badan atau aktiviti seksual.
 2. Isyarat: sikap atau perlakuan yang memberi maksud atau gambaran keinginan yang berunsurkan seksual seperti menjeling, menggoda, merenung, mengintai, menjilat bibir atau menggunakan bahasa isyarat lain.
 3. Fizikal (Sentuhan): mendekati orang lain dalam jarak yang terlalu dekat sehingga orang tersebut berasa kurang selesa, memegang, memeluk, menepuk, menggosok, mencubit, mencium, menjilat, atau meraba.
 4. Psikologi: perbuatan cuba merapati secara seksual, mendorong, mendesak, mengugut atau memujuk rayu bagi memenuhi keinginan seksual.
 5. Visual (Online): menghantar nota, surat, mel elektronik (e-mel), short messaging system (sms), multimedia messaging system (mms), gambar (foto), poster, objek atau bahan bacaan yang berunsur seksual yang diedarkan menerusi media elektronik, blog, vlog atau platfom media sosial seperti facebook, WhatsApp, twitter atau apa-apa aplikasi.

Undang-ndang berhubung gangguan seksual

Di Malaysia, tiada statut yang khusus berhubung dengan undang-undang dan kawalan
terhadap gangguan seksual di tempat kerja.

Bagaimanapun pada 2012, pindaan kepada Akta Kerja 1955 telah dibuat untuk memasukkan beberapa peruntukan berhubung dengan undang-undang gangguan seksual di tempat kerja.

Manakala Kod Amalan 1999 yang sedia ada bukanlah undang-undang. Malah, Kod Amalan 1999 tidak memperuntukkan bentuk hukuman yang hendak dikuatkuasakan keatas pelaku.

Sumber: GANGGUAN SEKSUAL DI TEMPAT KERJA:HAK PEKERJA MENURUT UNDANG-UNDANG MALAYSIA

Tindakan yang boleh diambil mangsa

Sekiranya anda merupakan mangsa gangguan seksual di tempat kerja atau anda mempunyai kenalan yang merupakan mangsa, anda boleh melaporkan salah laku jenayah ini dengan membuat laporan seperti berikut:

a. Mengemukakan Aduan

 • Unit Integriti (UI) Jabatan tempat bertugas; atau
 • membuat laporan polis; atau sekiranya tidak pasti sama ada ia adalah gangguan
  seksual
 • menghubungi Pegawai Psikologi/Kaunselor Organisasi/UI, Jabatan Perkhidmatan
  Awam (JPA) atau agensi-agensi yang mengendalikan isu-isu gangguan seksual untuk
  khidmat nasihat selanjutnya.

b. Mengumpulkan Bukti

 • membuat catatan atau merekod kejadian (tarikh, tempat, masa dan sebagainya);
 • menyimpan apa-apa nota, surat, emel elektronik (e-mel), sms, mms, gambar, poster,
  objek atau bahan bacaan atau visual yang berunsur seksual yang telah diedarkan
  menerusi media elektronik, blog, vlog, atau platfom media sosial seperti WhatsApp,
  Twitter atau apa-apa aplikasi.
 • memaklumkan kejadian kepada pihak ketiga, sekiranya perlu;
 • mengenal pasti orang lain yang melihat kejadian yang berlaku atau orang pertama
  yang diceritakan oleh pengadu agar orang berkenaan boleh diminta untuk memberi
  keterangan apabila diperlukan.

PENAFIAN

Pihak Mynewskini bukanlah dari mana-mana agensi kerajaan dan tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan.
Pihak Mynewskini hanya berkongsi maklumat kepada pembaca dan pencari informasi yang berkaitan dengan bantuan yang diberi oleh pihak kerajaan.
Harap maklum. Terima Kasih.