E-Tunai RM100 Tebus Kredit Percuma Disember Ini

E-tunai RM100 Dewasa akan dikreditkan pada bulan Disember ini. Kerajaan akan menunaikan janji bagi bantuan e-tunai RM100 kepada penerima yang layak pada Disember ini, kata Timbalan Menteri Kewangan II Steven Sim Chee Keong.

“Bantuan e-wallet RM100 ini akan diagihkan pada bulan Disember nanti. Jadi (rakyat) akan dapat (bantuan ini). Rakyat diminta bersabar kerana kerajaan akan tunaikan janji,” katanya kepada Bernama, 19 Oktober 2023.

E-TUNAI RM100

Ketika Majlis Peluncuran Ekonomi Madani lalu, Perdana Menteri telah mengumumkan bahawa bantuan E-Tunai RM100 inia akan disalurkan kepada rakyat Malaysia yang berpendapatan tahunan dibawah RM100,000.

Bantuan ini dilancarkan setelah pihak kerajaan melihat kejayaan dan impak besar kepada masyarakat sekaligus mendorong rakyat Malaysia berbelanja tanpa tunai.

Bantuan RM100 ini juga akan diagihkan kepada golongan B40 & M40 yang berpendapatan RM100,000 ke bawah dalam tempoh setahun.

Syarat Penerima Kredit e-Tunai RM100

Dalam kenyataan sebelum ini, Kerajaan bersetuju untuk menawarkan kredit etunai sebanyak RM100 kepada semua rakyat dewasa Malaysia yang berpendapatan RM100,000 setahun dan ke bawah, dan

  • Warganegara Malaysia
  • Berumur 21 tahun ke atas

Kadar Bayaean E-TUNAI 2023

Menurut Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap di majlis tersebut, seramai 10 juta rakyat Malaysia merangkumi dari kumpulan B40 dan M40, mereka akan menerima bayaran sebanyak :

  • RM100

Tambahan beliau, pelaksanaan inisiatif ini memperuntukkan dana sebanyak RM1 bilion.

Tarikh Penebusan

Kredit etunai RM100 kepada rakyat dewasa berpendapatan bawah RM100,000 setahun akan dilakukan pada Disember 2023. – Steven Sim

Cara Tebus

Kaedah penebusan bantuan ini adalah sama seperti sebelum ini. Rakyat Malaysia yang memenuhi kriteria kelayakan yang telah ditetapkan, mereka cuma perlu mendaftar dan tebus dengan cara memuat turun aplikasi seperti dibawah :

  • Touch ‘N’ Go
  • Boost
  • Setel

Sekiranya bantuan ini telah mula disalurkan, hanya anda perlu menebus bantuan tersebut melalui Aplikasi diatas.

Maklumat Lanjut

Info dan maklumat lanjut inisiatif ini akan diumumkan melalui;

PENAFIAN

Pihak Mynewskini bukanlah dari mana-mana agensi kerajaan dan tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan.
Pihak Mynewskini hanya berkongsi maklumat kepada pembaca dan pencari informasi yang berkaitan dengan bantuan yang diberi oleh pihak kerajaan.
Harap maklum. Terima Kasih.

Scroll to Top