Cara Keluarkan Duit Asb 2023

Cara Keluarkan Duit Asb 2023: Pengeluaran melalui Bank dan Pejabat Pos. Sama ada melakukan transaksi online ataupun kaunter pengeluaran tunai.

Permodalan Nasional Berhad PNB melalui Amanah Saham Bumiputera telah kemaskini sistem MYASNB login dengan harapan membantu orang ramai membuat pelbagai urusan secara online termasuk cara simpanan asb bank dengan lebih mudah.

Ini termasukkan menambah kemudahan pengeluaran asnb secara online. Dikongsikan maklumat ini kepada para pembaca sekalian.

Cara Keluar Duit ASB Bank

ASB atau Amanah Saham Bumiputera merupakan salah satu instrumen pelaburan popular di Malaysia yang dikeluarkan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB). ASB menawarkan pelbagai kelebihan seperti pulangan yang menarik dan mudah diakses.

Senarai bank yang boleh keluarkan ASB adalah di kaunter Hong Leong, Alliance Bank, pengeluaran di Maybank, AmBank, Bank Muamalat, ASB Bank Islam, ASB Affin Bank, ASB RHB, Ambank, ASB CIMB, ASB BSN keluar wang tanpa menggunakan buku.

 1. Anda pergi ke mana mana kaunter bank yang merupakan agen ASB
 2. Maklumkan kepada kakitangan bertugas yang anda mahu keluar duit simpanan amanah saham bumiputera anda
 3. Anda akan akan diberikan borang jualan balik unit asb anda. Isikan maklumat yang diperlukan selengkapnya
 4. Nombor giliran akan diberikan kepada anda
 5. Sila serahkan kad pengenalan untuk tujuan pengesahan diri anda
 6. Proses pengeluaran duit diteruskan
 7. Itu sahaja. SELESAI!
 • Untuk makluman anda, adalah tiada had pengeluaran asb di kaunter jika nak keluar duit asb anda atau anak anda melalui Maybank, Bank Mualamat, Alliance, Affin, BSN, Cimb, Hong Leong, Bank Islam, RHB bank atau Ambank. (Tiada limit pengeluaran)
 • Sama sekali tidak boleh keluarkan duit asb melalui atm maybank, cimb, rhb, bsn, bank islam, affin, hong leong, bank muamalat
 • Yang bagusnya jika anda pengguna akaun maybank online, anda boleh lakukan online transfer asb ke Maybank

Mengeluarkan melalui kaunter ASB

Cara keluarkan duit ASB paling mudah untuk mengeluarkan duit ASB adalah dengan mengunjungi kaunter ASB di mana anda mendaftarkan akaun ASB anda.

Pastikan anda membawa bersama dokumen pengenalan diri seperti kad pengenalan atau pasport untuk mengesahkan identiti anda.

Mengeluarkan melalui portal myASNB

Jika anda mempunyai akaun myASNB, anda boleh mengeluarkan dana ASB anda melalui portal tersebut. Masuk ke akaun myASNB anda dan pilih pilihan ‘Pengeluaran’.

Anda perlu mengisi borang pengeluaran dan menyertakan maklumat akaun bank anda. Pastikan anda memasukkan maklumat akaun bank yang betul untuk memastikan dana anda sampai ke akaun anda dengan selamat.

Bagi yang telah mempunyai akaun, anda boleh rujuk langkah seperti berikut bagi buat pengeluaran ASB :

 1. Layari ke portal di pautan ini : https://www.myasnb.com.my/ atau boleh juga menggunakan aplikasi myASNB dan login menggunakan username dan password.
 2. Kemudian klik pada 3 titik pada bahagian “Dana Saya” dan pilih “Jualan Balik”.
 3. Masukkan jumlah (RM) dengan nilai minimum sebanyak RM100 sehingga RM2000 untuk pengeluaran atau jualan balik unit ASB. “Tick” pada Saya dengan ini… dan klik “Seterusnya”.
 4. Akhir sekali anda perlu buat pengesahan transaksi. Mula-mula akan menggunakan “Push Notification” dimana anda akan menerima notifikasi di telefon menerusi aplikasi myASNB. Sekiranya tidak berjaya, anda boleh menggunakan “Secure TAC” atau “SMS TAC”. Akhir sekali klik pada “Sahkan”.
 5. Anda akan diberi resit “Transaksi” dan mengesahkan ianya berjaya kalau semua info yang diberi betuk. Selepas sehari, duit tersebut akan terus masuk ke akaun bank anda.
Cara Keluarkan Duit Asb 2023

Mengeluarkan melalui ATM/CDM

Anda juga boleh gunakan cara keluarkan duit ASB melalui mesin ATM atau CDM. Pastikan anda mempunyai kad ATM ASB dan PIN yang sah.

Pilih pilihan pengeluaran dan masukkan jumlah wang yang ingin anda keluarkan. Anda juga perlu mengesahkan akaun ASB anda sebelum mengeluarkan dana. Pastikan anda membawa bersama kad ATM ASB anda untuk memudahkan pengeluaran dana.

Cara Keluarkan Duit Asb di Pejabat Pos Malaysia

Cara keluar duit asb melalui pejabat pos sangat mudah masa kini walaupun pengeluaran tanpa buku. Tiada masalah.

 1. Anda hanya perlu bawa kad pengenalan / IC / mykad untuk pengesahan cap jari sebelum pengeluaran
 2. Isikan borang jualan balik unit asb terlebih dahulu. Isikan maklumat yang diperlukan selengkapnya
 3. Selesai. Mudah sahaja.

Info Lain

Untuk makluman, beberapa syarat perlu dirujuk dengan teliti bagi pengguna yang ingin mengeluarkan duit ASB mereka melalui online.

Antara syarat-syaratnya adalah:

 • Had maksimum pengeluaran adalah RM1000 sebulan.
 • Minimum sekali pengeluaran adalah sebanyak RM100.
 • Hanya tiga transaksi  pengeluaran dibenarkan dalam sebulan.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut mengenai Cara Keluarkan Duit ASB, anda boleh terus hubungi Pusat khidmat Pelanggan ASNB seperti maklumat dibawah:

Pusat Khidmat Pelanggan ASNB
03-7730 8899
[email protected]/
Isnin – Ahad: 8:00 AM – 10:00 PM

Waktu Operasi Cawangan
Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak
Isnin – Jumaat: 8:15 AM -4:00 PM
Kelantan dan Terengganu
Ahad – Khamis: 8:15 AM – 4:00 PM

PENAFIAN

Pihak Mynewskini bukanlah dari mana-mana agensi kerajaan dan tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan.
Pihak Mynewskini hanya berkongsi maklumat kepada pembaca dan pencari informasi yang berkaitan dengan bantuan yang diberi oleh pihak kerajaan.
Harap maklum. Terima Kasih.

Scroll to Top