e-Tunai RM100 Cara Mohon & Syarat Kelayakan

Bantuan e-Tunai RM100 Cara mohon dan syarat kelayakan yang ditetapkan oleh kerajaan. kerajaan mengumumkan bantuan e-Tunai RM100 kepada semua rakyat dewasa di negara ini yang berpendapatan tahunan RM100,000 ke bawah.

Perdana Menteri menyatakan inisiatif ini membabitkan peruntukan sekitar RM1 bilion akan memanfaatkan lebih 10 juta rakyat berusia 21 tahun ke atas (dewasa), merangkumi golongan B40 dan M40.

Pengumuman ini dibuat ketika Majlis Peluncuran Ekonomi MADANI : Memperkasa Rakyat di Suruhanjaya Sekuriti, Bukit Kiara pada 27 Julai 2023.

e-Tunai RM100

Bantuan e-Tunai RM100 adalah inisiatif terbaharu yang diumumkan Kerajaan Perpaduan untuk golongan B40 dan M40 yang berpendapatan RM100,000 ke bawah.

Sebelum ini kerajaan mengumumkan bantuan e-wallet, “e-Tunai Belia Rahmah” berjumlah RM200 untuk golongan belia dan mahasiswa bagi memupuk budaya pembayaran tanpa tunai dalam kalangan belia.

Bantuan ini tidak diberikan secara tunai akan tetapi diberikan secara kredit elektronik wallet melalui beberapa penyedia perkhidmatan e-dompet terkemuka yang akan diumumkan kelak.

Kriteria Kelayakan Bantuan e-Tunai RM100

Buat masa ini syarat-syarat kelayakan adalah seperti berikut:

 1. Warganegara Malaysia; dan
 2. Berumur 21 tahun ke atas
 3. Berpendapatan RM100,000 ke bawah

Syarat-syarat lain akan dimaklumkan dari semasa ke semasa oleh Kementerian Kewangan Malaysia.

Jumlah Kredit Bantuan e-Tunai

Jumlah kredit bantuan sebagaimana yang diumumkan adalah RM100.

Tarikh Pelaksanan Bantuan e-Tunai RM100

Dalam satu hantaran di media sosial, Kementerian Kewangan memaklumkan, ia akan dilaksanakan pada suku keempat tahun ini.

Suku tahunan merupakan kuartal suku (seperempat) tahun iaitu jangka waktu tiga bulan;

 • Suku pertama – Januari hingga Mac
 • Suku kedua – April hingga Jun
 • Suku ketiga – Julai hingga September
 • Suku keempat – Oktober hingga Disember
E-Tunai RM100

Penyedia Perkhidmatan

Memandangkan bantuan e-Tunai RM100 ini akan dilaksanakan pada suku keempat tahun ini, tiada lagi pengumuman setakat ini manakah penyedia perkhidmatan yang akan melaksanakan program ini.

Namun begitu berdasarkan kepada Bantuan e-Tunai Belia Rahmah sebelum ini, tiga penyedia perkhidmatan e-dompet yang terlibat adalah;

 1. Boost,
 2. Setel dan
 3. Touch ‘n Go Wallet.

Cara Penebusan

Sekiranya dilaksanakan kelak, pengguna mungkin perlu download salah satu aplikasi syarikat penyedia perkhidmatan yang terlibat.

Untuk makluman, beberapa eWallet yang popular digunakan di Malaysia adalah sebagaimana berikut;

Bagi pengguna baharu ewallet, proses verifikasi perlu dilakukan melalui penyedia perkhidmatan e-dompet yang terlibat.

Pengguna baharu hanya perlu ikuti arahan yang disediakan dalam aplikasi e-dompet tersebut.

Penyedia perkhidmatan e-dompet akan membuat verifikasi identiti anda secara elektronik Know-Your-Customer (eKYC).

Sebagai contoh, anda mungkin perlu menghantar maklumat tambahan contohnya gambar kad pengenalan untuk proses verifikasi.

Manfaat Bantuan e-Tunai RM100

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, pelaksanaan inisiatif ini adalah sebagai usaha baik kerajaan untuk melatih rakyat berhadapan dengan masyarakat tanpa tunai.

“Dengan pelaksanaan konsep ini, rakyat akan menggunakan segala aplikasi dalam perbelanjaan mereka.

“Ini juga sedikit sebanyak membantu perbelanjaan rakyat bagi berhadapan dengan ekonomi masa depan iaitu eonomi digital dan masyarakat tanpa tunai, di samping untuk memperkembangkan ekonomi setempat.

“Apabila mereka berbelanja, maka ekonomi di kawasan itu akan berkembang. Ini antara puluhan perkara yang diumumkan Perdana Menteri pagi tadi (27 Julai). Saya hanya menyentuh sedikit sahaja,” katanya.

Kelebihan Penggunaan e-Wallet

Penggunaan e-wallet semakin popular di kalangan pengguna dalam talian hari ini. Kelebihan utama penggunaan e-wallet adalah kemudahan dan kecepatan dalam membuat pembayaran.

Selain itu, pengguna e-wallet juga boleh menikmati tawaran dan diskaun khas yang diberikan oleh penyedia perkhidmatan e-wallet.

Penggunaan e-wallet juga membantu dalam mengurangkan penggunaan wang tunai dan mempromosikan pembayaran tanpa sentuhan.

Ini amat penting pada masa kini di mana era digitalisasi semakin berkembang di Malaysia di mana pembayaran dibuat secara cepat dan pantas.

Langkah Memilih E-Wallet Yang Sesuai

Sebelum memilih e-wallet yang sesuai, pengguna perlu mempertimbangkan beberapa faktor seperti jenis perkhidmatan, jenis pembayaran, dan ketersediaan e-wallet di pasaran.

Ada beberapa penyedia perkhidmatan e-wallet yang popular seperti Boost, GrabPay, Touch ‘n Go e-wallet, BigPay, ShopeePay, MAE, AliPay, WeChat Pay dan lain-lain lagi.

Setiap penyedia perkhidmatan menawarkan kelebihan masing-masing seperti mata ganjaran, diskaun, baucar dan lain-lain.

Maklumat Lanjut

Info dan maklumat lanjut inisiatif ini akan diumumkan melalui;

PENAFIAN

Pihak Mynewskini bukanlah dari mana-mana agensi kerajaan dan tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan.
Pihak Mynewskini hanya berkongsi maklumat kepada pembaca dan pencari informasi yang berkaitan dengan bantuan yang diberi oleh pihak kerajaan.
Harap maklum. Terima Kasih.

43 thoughts on “e-Tunai RM100 Cara Mohon & Syarat Kelayakan”

 1. Mahadir bin Mohd Radzi

  Terima kasih kerajaan Malaysia kerana membantu rakyat Malaysia dan Saya mohon etunai sebat saya nak tambah duit belanja…

 2. Yang nama dalam senarai penerima BSR/BSH sediada perlu kah memohon e-Tunai atau secara automatik dapat?

 3. excellent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 4. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

Comments are closed.

Scroll to Top